Strony

sobota

Gulasz z fasolką szparagową i pieczarkami

Delikatne mięsko z warzywami :)

Składniki:
- ok 50 dag mięsa wieprzowego
- sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do gulaszu
- ok 40 dag fasolki szparagowej
- dwie duże pieczarki
- cebula ( ja dodałam młodą słodką)
- łyżeczka masła, oliwa 
- ziele angielskie, liście laurowe
- kilka łyżek mąki
- pół kostki do mięs - opcjonalnie

Sposób przyrządzenia:

  Fasolkę obrać, umyć i ugotować nie do całkowitej miękkości.
  Mięsko umyć, osuszyć, obrać z tłuszczyku, pokroić w kawałki, doprawić solą, mąką, słodką papryką, przyprawą do gulaszu i podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
  Następnie przełożyć do garnka, w którym będzie duszone z warzywami.
  Pieczarki i cebule obrać i pokroić, a następnie podsmażyć na masełku.
  Mięsko dusić w niewielkiej ilości wody, podlewając rozpuszczoną w gorącej wodzie kostką rosołową do mięs. Dusić do miękkości mięsa.
  Pod koniec dodać fasolkę, pieczarki i cebulkę.
  Doprawić mąką wymieszaną z gorącym wywarem z garnka, aby zagęścić sos. Aby uniknąć grudek z mąki, przecedzić przez sitko.
  Doprawić ewentualnie do smaku.

  Podawać według uznania, ja zaserwowałam z ziemniaczkami i sałatą z jogurtem.

  SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz