Przepyszna szarlotka, z delikatnym musem jabłkowym i puszystą pianką
Składniki:
Duszone jabłka:
- 1 kg jabłek
- 1/3 szklanki wody (nie więcej, żeby jabłka były bardziej zbite i nie ciekło zbyt dużo wody podczas pieczenia)
- 1/3 szklanki cukru (mniej, jeśli mają być mniej słodkie)
- odrobina soku z cytryny
Ciasto:
- 200g margaryny
- 2 szklanki mąki + dodatkowo w zapasie do dosypania, jeśli ciasto nie chce się wyrobić
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- cynamon
Pianka z białek:
- 4 lub 6 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia:
Duszone jabłka:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w małą kostkę.
Wrzucić do garnka, podlać wodą i sokiem z cytryny i wsypać cukier.
Całość dusić na małym ogniu, często mieszając, aż do lekkiego rozdrobnienia jabłek i uzyskania przez nie miękkości.
Ciasto:
Do miski wrzucić miękką margarynę, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder.
Całość wymieszać ręką, rozdrabniając masło.
Dodać żółtka i dalej wyrabiać ciasto. W razie potrzeby, dosypać mąki.
Kulkę ciasta włożyć na chwilę do lodówki.
Po wyjęciu, odkroić kawałeczek przeznaczony na kruszonkę.
Resztę wałkujemy na papierze do pieczenia i przekładamy do formy, ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piana z białek:
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę (nie zrażać się, zajmie to trochę czasu :) )
Dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę dokładnie ubić całość.
Na wyłożone w brytfance ciasto wyłożyć duszone jabłka, posypać je cynamonem, następnie położyć pianę z białek, a wierzch posypać kruszonką (odłożony kawałek ciasta zetrzeć na tarce lub porwać palcami).
Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Piekłam najpierw 30 minut tylko od dołu, a następnie 25 minut góra-dół.
Piec do delikatnego podrumienienia kruszonki.
Można podawać na ciepło z lodami, z lodami i bitą śmietaną lub na zimno.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz