Ilości składników dla jednego filetu
Składniki:
- filet ulubionej ryby
- mleko - ilość do zakrycia ryby
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz
- 3 łyżki mąka
- jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- oliwa
Sposób przyrządzenia:
Rybę myjemy i kroimy na mniejsze porcje.
Wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Zostawiamy na kilkanaście minut, po czym odsączamy i odkładamy na talerz.
Osuszoną skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy z obu stron. Odstawiamy na chwilę, aby się przegryzła.
Następnie kawałki obtaczamy w mące, potem w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej.
Taką kładziemy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy z obu stron w niskiej temperaturze, do przyrumienienia panierki.
Druga opcja - z piekarnikiem.
Krótko podsmażamy na oliwie i osuszoną z oleju, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podpiekamy do przyrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz