Strony

poniedziałek

Ryba w panierce - smażona z podpieczeniem

Ilości składników dla jednego filetu

Składniki:

- filet ulubionej ryby
- mleko - ilość do zakrycia ryby
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz
- 3 łyżki mąka
- jajko 
- 4 łyżki bułki tartej
- oliwa

Sposób przyrządzenia:

  Rybę myjemy i kroimy na mniejsze porcje.
  Wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Zostawiamy na kilkanaście minut, po czym odsączamy i odkładamy na talerz.
  Osuszoną skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy z obu stron. Odstawiamy na chwilę, aby się przegryzła.
  Następnie kawałki obtaczamy w mące, potem w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej.
  Taką kładziemy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy z obu stron w niskiej temperaturze, do przyrumienienia panierki.

 Druga opcja - z piekarnikiem.
  Krótko podsmażamy na oliwie i osuszoną z oleju, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podpiekamy do przyrumienienia.

  SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz