Strony

środa

Spaghetti z pomidorowym sosem

Porcja dla dwóch osób

Składniki:

- makaron spaghetti
- 40 dkg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- puszka pomidorów bez skóry (lub świeże)
- mała puszka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- przyprawy: oregano, bazylia, rozmaryn - najlepiej świeże
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- oliwa
- szklanka wina czerwonego wytrawnego (opcjonalnie)
- ser żółty do posypania 

Sposób przyrządzenia:

  Sos:
1. Na oliwie smażymy drobno posiekaną cebulę. Pod koniec smażenia dorzucamy rozdrobniony czosnek.
    Wszystko wrzucamy do gara przygotowanego do sosu.
2. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone, do momentu, aż nie będzie surowe. Mięso bardzo dokładnie rozdrabniamy podczas smażenia. Całość dusimy, podlewając do jakiś czas rozpuszczonym w garnuszku z gorącą wodą, bulionem. Gotowe wrzucamy do wcześniej przygotowanego gara.
4. Dorzucamy rozdrobnione pomidory, przyprawy, sól i pieprz. Jeśli używamy wina, również je dolewamy.
    Dusimy około 20 minut.
5. Próbujemy i jeśli potrzeba, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy ziołami.
    Sos powinien być zawiesisty, składniki dobrze rozdrobnione.

Jak podawać?
 1. Sosem polewamy wyłożony na talerzu makaron i posypujemy startym serem żółtym.
 2. Makaron wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz i posypać startym serem żółtym.
 3. Makaron wymiesza z sosem (zostawiając odrobinę sosu do przyozdobienia), przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać serem żółtym. Wstawić do rozgrzanego piecyka na 10 minut. Aromaty genialnie się ze sobą mieszają, makaron wchłania część sosu, a ser tworzy przyrumienioną skorupkę. Po wyłożeniu na talerze, danie można polać na brzegach sosem, tworząc uzupełnienie.


  SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz