Składniki:
- kilka płatów śledzi - a'la matjas
- cytryna
- cebula
- jabłko
- 3 ogórki konserwowe
- szklanka śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- pieprz, sól (użyłam soli ziołowej)
- 3 łyżki wody z ogórków konserwowych
Sposób przyrządzenia:
Śledzie obmyć i wymoczyć w wodzie przez około 3 godziny.
Po tym czasie pokroić je w mniejsze kawałki i przełożyć do salaterki.
Jabłko, cebulę i ogórka pokroić w kostkę i dodać do śledzi.
Pokropić całość sokiem z połowy cytryny, posypać solą i pieprzem - dokładnie wymieszać.
Sos: śmietanę, majonez, jogurt, sok z reszty cytryny, wodę z ogórków dokładnie wymieszać. Powinien mieć śmietankowo kwaskowaty smak.
Polać sosem śledzie i wymieszać.
Odstawić do lodówki na 2 dni, aby całość się przegryzła. Co jakiś czas przemieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz