Pieczone pałeczki kurczaka z ziemniakami i cebulką, w marynacie z rozmarynem
Składniki:
- pałeczki z kurczaka (u mnie 6)
- 2 łyżki rozmarynu
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy
- 3 ząbki czosnku
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka soli
- łyżka pieprzu
- dwie łyżki soku z cytryny
- czerwona cebula
- kilka ziemniaków
Sposób przyrządzenia:
Udka oczyścić, umyć i osuszyć.
Rozmaryn, czosnek (przeciśnięty), oliwę, paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny wymieszać w miseczce.
Polać marynatą kurczaka i wymieszać go w nim.
Odstawić do lodówki na minimum pół godziny, aby marynata przegryzła się z mięsem.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w połówki piórek i razem z ziemniakami wyłożyć na blachę, przygotowaną do pieczenia.
Dołożyć do warzyw kurczaka z marynatą, całość wymieszać i wstawić do piekarnika.
Piec ponad godzinę - do miękkości ziemniaków, bez przykrycia, w temperaturze 200 stopni.
Od czasu do czasu przemieszać całość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz