Strony

piątek

Łosoś zapiekany z warzywami z sosem beszamelowym


Mój pierwszy sos beszamelowy :)

Składniki: (dla dwóch osób):

Łosoś pieczony:
- płat łososia
- dowolne warzywa
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz
- oliwa

Sos Beszamelowy:
- 1/4 kostki masła
- szklanka mleka (w przygotowaniu druga)
- kilka łyżek mąki
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- oregano
- opcjonalnie gałka muszkatołowa


Sposób przyrządzenia:

Łososia umyć, osuszyć, wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, posypać solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny.
Odstawić, aby składniki chwilę się przegryzły.
Następnie obłożyć go dookoła warzywami i wstawić do piekarnika - zapiekać ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni C.

W rondelku, na małym ogniu, roztopić masło.
Następnie wsypać do niego dwie łyżki mąki i cały czas mieszając, doprowadzić do złocistej, gładkiej zasmażki.
Dolać szklankę mleka, wymieszanego z sokiem z cytryny i przyprawami.
Całość cały czas mieszać, aż zacznie delikatnie gęstnieć.
Jeśli jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste, dodawać wedle potrzeby mąkę lub mleko.
Sos i tak zgęstnieje po przestygnięciu.
Przelać do naczynia, w którym będzie podawany i odstawić, aż zgęstnieje.

Podawać łososia polanego sosem.

SMACZNEGO :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz