niedziela
Szybkie ciasto orzechowo-migdałowe
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g masła lub margaryny do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 4 lyżki mleka
- garść orzechów i migdałów
Sposób przyrządzenia:
Pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, czyli na początek wyjmijmy jakiś czas wcześniej jajka i mleko z lodówki oraz rozpuśćmy masło i pozostawmy do przestygnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy.
Następnie dodajemy roztopioną wcześniej margarynę i mieszamy mikserem.
Do połączonych składników dodajemy cukier i mieszamy.
W oddzielnej miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem i dodajemy do pozostałych składników.
Całość miksujemy kilka minut mikserem, do uzyskania jednolitej masy.
Na koniec wrzucamy orzechy i migdały.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, formę do ciasta smarujemy tłuszczem (możemy wysypać mąką lub bułką tartą). Ja użyłam formy keksówki.
Pieczemy około 30 minut.
Po około 15 minutach można naciąć środek ciasta nożem.
Ponieważ ciasto wkładam do piecyka jeszcze się rozgrzewającego, sprawdzam zawsze patyczkiem, czy ciasto nie jest mokre oraz czy odchodzi od brzegów brytfanki, co oznacza, że za chwilę będzie gotowe do wyjęcia.
Wierzch możemy posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz