Przepyszne danie, które świetnie pasuje zarówno, jako wykwinty obiad dla rodziny ale i podczas męskiego spotkania.
Gwarancja błyskawicznego uzyskania pustego talerza ! Dowód: tak szybko zniknęły, że nie zdążyłam uwiecznić efektu na fotografii :)
Składniki:
- ok. 1 kg żeberek (ja ilość liczę na kostki - w zależności od ilości gości)
- 5 cebul
- 1/2 l jasnego piwa
- 1-2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz, goździk, kminek, majeranek
- 2 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu
- olej
- opcjonalnie przyprawy do wyboru: papryka ostra, zioła prowansalskie
Sposób przyrządzenia:
Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na porcje, posypać solą, pieprzem i oprószyć mąką.
Wrzucić na patelnię na rozgrzany olej i obsmażyć do uzyskania złotego koloru.
Mięso przełożyć do miseczki, odsączając z nadmiaru tłuszczu.
Cebule pokrojoną w piórka podsmażyć na patelni, z której zostały zdjęte żeberka. Dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem, wtedy cebula pięknie zmięknie. Następnie dodać do niej przyprawy i podsmażać bez przykrycia.
Żeberka, cebulę i powstały sos przełożyć do garnka, w którym całość będzie duszona.
Zalać piwem i wymieszać. Dusić pod przykryciem.
W małym kubeczku rozrobić mąkę z gorącym wywarem lub wodą i przez sitko dodać roztwór do garnka z żeberkami i cebulą.
Całość dusić jeszcze ok. 40 minut ( do miękkości żeberek) i doprawić do smaku wedle uznania.
Świetnie smakują z bułeczką lub miękką bagietką i mieszanką sałat z dipem jogurtowym :)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz