Istne niebo w gębie, nawet Goście będą zachwyceni :)
Składniki:
- pierś z kurczaka
- kilka rodzajów sałat (m.in. lodowa)
- papryka
- czarne oliwki
- orzechy nerkowca
- ziarna słonecznika (łuskane), migdały
- oliwa - łyżka
- ocet balsamiczny (kilka kropli)
- przyprawy do wyboru: sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, papryka słodka
- przyprawa do sałatek
- jogurt naturalny (ja wybrałam grecki)
- bagietka czosnkowa
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć i pokroić w małe kawałki. Wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć do przyrumienienia. Pod koniec doprawić wybranymi przyprawami.
Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kawałki. Część surowej wrzuciłam do przygotowanej salatery na sałatkę, a część na patelnię do kurczaka.
Sałaty umyć, porwać i wrzucić do miski.
Do tego dorzucić pokrojone w dowolne kawałki oliwki.
Do kurczaka i papryki, dorzucić orzechy nerkowca i jeszcze chwilę trzymać na patelni.
Po zdjęciu kurczaka i przerzuceniu go do sałat, na tym samym oleju podrumienić ziarna słonecznika i migdały.
Całość przerzucić do salatery.
W garnuszku rozrobić jogurt z octem balsamicznym i oliwą, a następnie zalać nim sałatkę.
Podawać z podrumienionymi w piekarniku bagietkami czosnkowymi.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz