wtorek
Schab duszony z warzywami
Składniki:
- kilka plastrów schabu
- marchewka
- kilka pieczarek
- cebula
- bulion
- oliwa
- przyprawy do wyboru: sól, pieprz ziołowy, oregano, majeranek, bazylia, papryka słodka
- śmietana do zup, mąka
Sposób przyrządzenia:
Mięso delikatnie zbić, posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rozgrzanej oliwie.
W garnku zagotować wodę z rozpuszczoną kostką bulionową i wrzucić mięso. Dusić na małym płomieniu.
Cebulę pokroić w piórka, marchew w plasterki, pieczarki w piórka i wrzucić na olej, na którym podsmażane było mięso.
Kiedy warzywa się podsmażą, dodać je do garnka z mięsem.
Po kilku minutach zagęścić śmietaną (wcześniej rozrobić w kubeczku z gorącym wywarem, aby się nie zważyło) i mąką (mąkę rozrobioną z wywarem przeciskam przez sitko, żeby nie było grudek).
Doprawić do smaku.
Gotować do miękkości mięsa.
Ja podałam z ryżem ugotowanym z dodatkiem curry.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz