Strony

wtorek

Schab duszony z warzywami


Składniki:
- kilka plastrów schabu
- marchewka
- kilka pieczarek
- cebula
- bulion
- oliwa
- przyprawy do wyboru: sól, pieprz ziołowy, oregano, majeranek, bazylia, papryka słodka
- śmietana do zup, mąka

Sposób przyrządzenia:
Mięso delikatnie zbić, posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rozgrzanej oliwie.

W garnku zagotować wodę z rozpuszczoną kostką bulionową i wrzucić mięso. Dusić na małym płomieniu.

Cebulę pokroić w piórka, marchew w plasterki, pieczarki w piórka i wrzucić na olej, na którym podsmażane było mięso.

Kiedy warzywa się podsmażą, dodać je do garnka z mięsem.

Po kilku minutach zagęścić śmietaną (wcześniej rozrobić w kubeczku z gorącym wywarem, aby się nie zważyło) i mąką (mąkę rozrobioną z wywarem przeciskam przez sitko, żeby nie było grudek).
Doprawić do smaku.
Gotować do miękkości mięsa.

Ja podałam z ryżem ugotowanym z dodatkiem curry.

SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz