Składniki:
- ponad kilogram pomidorów
- łyżka masła
- dwa ząbki czosnku
- kilka pieczarek, marchewka, cebula
- koncentrat pomidorowy ( kilka łyżeczek )
- wywar lub kostka rosołowa ( ok. 0,5 l )
- 3 łyżki śmietany ( użyłam 18% )
- przyprawy do smaku: pieprz, bazylia, papryka ostra, papryka słodka, natka suszona, oregano
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć środki i skroić w duże kawałki.
W garnku lub na głębokiej patelni rozpuścić masełko i wrzucić przeciśnięty czosnek.
Dodać pokrojoną marchew, pieczarki i cebulę.
Podsmażamy do zeszklenia cebuli.
Wrzucamy pomidory i podsmażamy przez 20 minut na małym ogniu.
Po tym czasie, cały czas trzymając na ogniu, całość miksujemy blenderem, do uzyskania kremowej konsystencji.
Wlewamy wywar, dodajemy śmietanę i koncentrat i miksujemy.
Doprawiamy do smaku przyprawami.
Podajemy z wybranymi dodatkami ( np. makaron, ryż, grzanki, groszek ptysiowy )
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz