sobota
Eskalopki wieprzowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym
Składniki:
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- cebula
- kilka pieczarek
- sól, pieprz, majeranek, sól czosnkowa
- oliwa, masło
- kostka wołowa lub wywar
- kilka łyżek śmietany 12%
- 2 łyżki mąki
Sposób przyrządzenia:
Mięsko odkroić z tłuszczu, pokroić w plasterki, delikatnie zbić, obsypać solą, pieprzem i majerankiem.
Na patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła i wrzucić mięsko.
Cebulę i pieczarki obrać i pokroić w piórka.
Kiedy mięso delikatnie się podsmaży, wrzucić do niego cebulę.
Na drugiej patelni podsmażyć pieczarki, na oliwie i maśle, po czym dodać je do mięsa z cebulą.
Całość stopniowo podlewać wywarem, aby mięsko się dusiło.
W kubeczku rozrobić śmietanę z gorącą wodą i wywarem z mięsa (aby się nie zważyła). Kiedy mięso będzie już miękkie, dolać śmietanę do całości i wymieszać sos.
Mąkę rozrobioną z wywarem przecisnąć do sosu przez sitko, w celu uniknięcia grudek.
Kiedy całość będzie miała odpowiednią konsystencję, a mięsko miękkość, można podawać :)
Ja tym razem podałam z ziemniaczkami i sałatką z zielonej śmietany z jogutrem i przyprawami.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz