Leciutkie, zdrowe i przepyszne danie na szybki obiad :)
Składniki:
- pierś z kurczaka
- oliwa, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
- warzywa: marchew, brokuły, ziemniaki i inne według uznania
- jogurt naturalny
- ocet balsamiczny
- zioła prowansalskie
- pozostałe ulubione przyprawy
Sposób przyrządzenia:
Warzywa oczyszczamy, obieramy i kroimy w kawałki, brokuły rozdzielamy na małe kwiatuszki.
Do parowara wlawamy wodę, wsypujemy ulubione przyprawy i wrzucamy do pojemnika warzywa.
Ja gotowałam na parze 25 minut.
Pierś myjemy, kroimy na cienkie kotleciki, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Kawałki kładziemy na rozgrzanego, posmarowanego oliwą grilla.
Najpierw 10 minut grillujemy jedną stronę, potem przewracamy na drugą i również odliczamy 10 minut.
Pamiętajmy, aby nie przekładać kurczaka co chwilę z jednej na drugą stronę ale grillujemy według zasady:
najpierw jedna strona, potem druga. Wtedy kurczak będzie w środku soczysty, a nie wysuszony.
W kubeczku przygotowujemy sos: kilka łyżek jogurtu mieszamy z ziołami prowansalskimi, pieprzem i odrobiną octu balsamicznego, dobrego na poprawę trawienia.
Kiedy warzywa i kurczak są gotowe, przekładamy do naczyń i podajemy.
Warzywa i kurczaka najlepiej polewać sosem bezpośrednio na talerzu.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz