Delikatne pulpeciki w wywarze marchewkowo-koperkowym
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- bułka tarta lub czerstwa namoczona w mleku i odsączona
- cebula
- jajko
- sól, pieprz
- mąka
- oliwa (użyłam oliwy z czosnkiem i bazylią)
- marchew
- śmietana (ja użyłam 30tki)
- koperek (ilość wedle uznania)
- słodka papryka
- łyżka masła
Sposób przyrządzenia:
Cebulkę siekamy i podsmażamy do miękkości.
Do miseczki wrzucamy mięso, bułkę tartą, cebulę, jajko, odrobinę soli i pieprzu.
Wyrabiamy składniki i formujemy z nich małe kuleczki.
Obtaczamy je w mące i wrzucamy na patelnię, na której podsmażaliśmy cebulkę.
W garnku, w którym będziemy gotować pulpeciki, przygotowujemy wywar.
Wlewamy pół litra wody, dodajemy obraną, umytą i startą na grubych oczkach marchew oraz masło. Gotujemy do zagotowania.
Podsmażone pulpeciki przekładamy z oliwą do wrzącego wywaru.
Dodajemy koperek i gotujemy ok 15 minut.
Pod koniec dodajemy zagęszczenie: do kubeczka wlewamy śmietanę i dodajemy dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, do rozdrobnienia mąki. Dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru i dokładnie mieszamy.
Całość wlewamy do garnka (ja robię to przez sitko, aby uniknąć grudek mąki) i dokładnie mieszamy.
Sos możemy doprawić do smaku (solą, pieprzem, słodką papryką).
Gotujemy jeszcze około 10 minut, sprawdzając, czy mięso jest już gotowe.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz