Składniki:
Ciasto:
- 150 g masła
- szklanka mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
Polewa czekoladowa:
- 1/3 gorzkiej czekolady
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- bakalie do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Masło wyjąć, aby zrobiło się miękkie. Do masła dodać pozostałe składniki i całość dobrze wyrobić ręcznie.
Kulkę ciasta zawinąć w folię i włożyć na mniej więcej pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu rozwałkować.
Ja wałkowałam na papierze do pieczenia, posypując odrobiną mąki, aby ciasto się nie przykleiło do wałka i papieru.
Blachę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
Rozwałkowane ciasto wyłożyć na blachę, formułując wyższe brzegi.
Polewa:
Składniki rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Można dodatkowo delikatnie zmiksować, aby składniki dobrze się połączyły.
Jeśli polewa jest zbyt gorzka, dodać jeszcze cukru pudru - wedle uznania.
Polewą polać ostudzone ciasto, chwilkę odczekać, aby polewa odrobinę się zsiadła i przystroić wedle uznania.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz