Strony

sobota

Zapiekanka z mięsa mielonego z pieczarkami i pomidorem

Składniki:

- torebka ryżu (ja użyłam ciemnego)
- oliwa (używam na bazie bazylii i czosnku)
- 30 dag mięsa mielonego
- ząbek czosnku
- mała cebulka (użyłam czerwonej)
- kilka pieczarek
- pomidor duży lub dwa małe
- przyprawy do smaku: sól ziołowa, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, słodka zmielona papryka
- dwie łyżeczki ketchupu ziołowego lub przecieru/pasty

Sposób przyrządzenia:

Ryż ugotować i odstawić do ostygnięcia.
Czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekaną cebulę, zeszklić na oliwie.
Dodać mięso i podsmażyć do miękkości.
Do mięsa wrzucić pokrojoną w półksiężyce pieczarki i jeszcze podsmażyć.
Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone drobno pomidory.
Doprawić do smaku.
Kiedy całość będzie gotowa, wrzuć ryż i dokładnie wymieszaj.
Dodaj ketchup ziołowy.
Dopraw jeszcze ewentualnie do smaku i przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

Piecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

  SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz