Strony

czwartek

Keks

Składniki:

Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- masło
- 20 dkg cukru
- 25 dkg mąki
- pół łyżeczki sodki
- szczypta soli
- łyżka bułki tartej
- bakalie (do wyboru: rodzynki, żurawina, orzechy, suszone śliwki, morele, skórka pomarańczowa i cytrynowa ...)

Sposób przyrządzenia:


Wąską blaszkę wyłożyć pergaminem, posmarować margaryną i posypać tartą bułką.
Żółtka ubić z tłuszczem i ok. 15 dkg cukru na puszystą masę.
Pół łyżeczki sodki wymieszać z łyżką stołową zimnej wody, dodać do utartych żółtek i razem wymieszać.
W oddzielnej misce wymieszać dokładnie mąkę z bakaliami.
Ubić pianę z białek , pod koniec ubijania dodać cukier ok. 5 dkg.
Mąkę z bakaliami , ubite żółtka i ubitą pianę razem delikatnie wymieszać.
Keks wylać do blaszki , równomiernie łyżką rozłożyć ,włożyć do piecyka i piec w temp. ok.160 stopni (bez termoobiegu) ,( z termoobiegiem) ok.150 stopni , przez ok. 40-50 minut.
Keks jest upieczone jeżeli ma wzdłuż całej powierzchni spore pęknięcie i średnio brązowy kolor.
Po wyjęciu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.


 SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz