niedziela
Gulasz z makaronem
Składniki:
- 500 dag wołowiny
- makaron (do wyboru ale najsmaczniej wygląda z penne)
- cebula
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- kostka rosołowa
- oliwa
- łyżka mąki, 1/4 szklanki śmietany - do zagęszczenia
- sól, pieprz
- liść laurowy
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z tłuszczu. Pokroić w grubą kostkę i oprószyć mąką. Podsmażyć na małej ilości oleju. Przełożyć do miseczki i na tym samym oleju podsmażyć cebulę, a następnie dołożyć koncentrat pomidorowy. Można go troszkę rozmieszać z wodą, aby być rzadszy.
Dodać mięso i całość dusić pod przykryciem.
Dodać listek laurowy, sól, pieprz.
Podlewać kostką rosołową rozpuszczoną w 3/4 szklanki gorącej wody.
Pod koniec dodać do sosu zagęszczacz, utworzony z wywaru połączonego ze śmietaną i mąką. Aby w sosie nie było grudek, całość przeciskać łyżeczką przez sitko.
Sos można podawać z makaronem ale równie dobrze smakuje z ziemniaczkami i mizerią.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz