niedziela
Tiramisu
Słodko, szybko i bez pieczenia
Składniki:
- 250 g sera mascarpone
- 1/2 kubeczka śmietany 36%
- 1/4 kubeczka cukru pudru
- pół paczki długich biszkoptów
- pół filiżanki rozpuszczonej kawy espresso
- 2 łyżki likieru amaretto, rumu lub soku wiśniowego
- 4 łyżki kakao
Sposób przyrządzenia:
Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem. Następnie, do masy dodajemy serek mascarpone i całość mieszamy drewnianą łyżką.
W podłużnej brytfance lub szklanym naczyniu układamy pierwszą, spodnią warstwę biszkoptów.
Nasączamy je kawą, którą ja wymieszałam z mocnym sokiem wiśniowym.
Na biszkopty kładziemy krem, następnie drugą warstwę biszkoptów, nasączamy i ostatnia warstwa kremu.
Na wierzch posypujemy kakao.
Całość ląduje w lodówce, na kilka godzin przed podaniem.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz