Strony

sobota

Ogórki małosolne

Moje pierwsze małosolniaki :)


Składniki:
- dwa kilo małych ogórków kwaszeniaków
- 2 łyżki soli
- kilka ząbków czosnku
- kawałek korzenia chrzanu
- kilka liści chrzanu
- kilka gałązek kopru (docelowo ziarnisty, kiedy już wyrośnie)
- ziarna gorczycy
- kamionkowe naczynie lub słój

Sposób przyrządzenia:

Ogórki myjemy i układamy w słoju lub kamionce.
Czosnek obieramy, czyścimy i kroimy na połówki.
Korzeń chrzanu, liście chrzanu i koper myjemy i dzielimy na mniejsze porcje.
Kolejne warstwy ogórków przekładamy dodatkami, a całość zalewamy gorącą wodą z rozpuszczoną solą.
Przyciskamy, aby ogórki nie wystawały z wody i przykrywamy.
Odstawiamy na 2/3 dni w ciepłe miejsce.

SMACZNEGO :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz