Strony

wtorek

Gorący pudding czekoladowy

  Z podanych składników otrzymałam porcję wielkości malutkiego garnuszka - idealna na dwie osoby, więc spokojnie można piec w dwóch małych naczynkach.

Składniki:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 1 jajko (całe)
- 1 żółtko
- 60 g masła
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki (zwykłej)

Sposób przyrządzenia:

  Masło i czekoladę rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia (z czekolady odkładamy dwie kanki do skruszenia na wierzch wypieku).

  Jajko, żółtko i cukier miksujemy na gładką masę.
  Dodajemy przestudzone masło i czekoladę, a następnie mąkę.
  Całość dokładnie miksujemy i przekładamy do naczynek.

  Wierzch posypujemy pokruszoną czekoladą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.

  Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C.

  Najlepiej smakuje podany prosto z piekarnika, jeszcze ciepły :)

  SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz