Strony

czwartek

Sernik na zimno z musem galaretkowo-owocowym

Przepyszny, lekki sernik na zimno, z białego serka sernikowego

Składniki:

Podstawa: 
- dwie paczuszki herbatników (prostokąnych)
- pół kostki masła

Masa sernikowa:
- pudełko serka sernikowego (1 kg)
- jogurt gęsty, np. typu greckiego
- pół szklanki cukru
- 1/3 paczuszki cukru waniliowego
- kilka łyżek wody
- 3 łyżki żelatyny

Mus z galaretką:
- mała miseczka truskawek (mogą być inne ulubione owoce)
- galaretka truskawkowa (lub inna, w zależności od wybranych owoców)


Sposób przyrządzenia:

  Herbatniki kruszymy ręcznie lub w blenderze. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i ugniatamy, aż całość będzie delikatnie zlepiona. Jeśli potrzeba więcej masła, dołóż. Spód nie może się sypać.
  Formę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, a następnie na to układamy i przyklepujemy masę herbatnikową.

  Serek, jogurt i cukry wymieszaj dokładnie mikserem.
  W garnuszku rozpuść na małym ogniu żelatynę (zagotuj wodę i dodaj żelatynę), całość bardzo dokładnie mieszając, aż nie będzie grudek żelatyny.
  Dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
  Masę wyłóż na spód herbatnikowy i odstaw na minimum godzinę do lodówki.

  Owoce ugnieć blenderem do jednolitej masy.
  Rozpuść w garnuszku galaretkę i po lekkim przestygnięciu, dodaj do owoców. Jeśli owoców będzie więcej, możesz dodać dwie galaretki.
  Gęstą masę owocową wylej na zastygniętą masę serową i odstaw do lodówki, do całkowitego stężenia.

  SMACZNEGO :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz