Strony

sobota

Pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki:
- ok 1 kg mięsa mielonego
- 2 jajka surowe
- 3 lub 4 jajka ugotowane na twardo
- namoczona bułka
- bułka tarta
- mała cebula
- sól, pieprz
- majeranek, oregano, zioła prowansalskie
- papryka słodka i ostra
- margaryna do wysmarowania brytfanki

Sposób przyrządzenia:

  Cebulkę drobniutko siekamy.
  Mięso mieszamy z jajkiem, namoczoną bułką, cebulą. Dosypujemy bułkę tartą do zagęstnienia.
  Doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
  Brytfankę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
  Na spód kładziemy pierwszą warstwę mięsa, w którą delikatnie wciskamy ugotowane na twardo jajka.
  Układamy je jedno za drugim.
  Resztę mięsa wykładamy uszczelniając jajka i wyrównując wierzch w brytfance.
 
  Ja użyłam brytfanki keksówki - aby uzyskać kształt pieczeni.

  Całość pieczemy godzinę czasu, w temp. ok 180 stopni C.

  Można podać na gorąco z kopytkami i sosem, np. grzybowym i sałatką z sałaty i pomidorów lub na zimno, np. do kanapek.

  SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz