- ok 1 kg mięsa mielonego
- 2 jajka surowe
- 3 lub 4 jajka ugotowane na twardo
- namoczona bułka
- bułka tarta
- mała cebula
- sól, pieprz
- majeranek, oregano, zioła prowansalskie
- papryka słodka i ostra
- margaryna do wysmarowania brytfanki
Sposób przyrządzenia:
Cebulkę drobniutko siekamy.
Mięso mieszamy z jajkiem, namoczoną bułką, cebulą. Dosypujemy bułkę tartą do zagęstnienia.
Doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
Brytfankę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Na spód kładziemy pierwszą warstwę mięsa, w którą delikatnie wciskamy ugotowane na twardo jajka.
Układamy je jedno za drugim.
Resztę mięsa wykładamy uszczelniając jajka i wyrównując wierzch w brytfance.
Ja użyłam brytfanki keksówki - aby uzyskać kształt pieczeni.
Całość pieczemy godzinę czasu, w temp. ok 180 stopni C.
Można podać na gorąco z kopytkami i sosem, np. grzybowym i sałatką z sałaty i pomidorów lub na zimno, np. do kanapek.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz