Składniki:
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- opcjonalnie owoce kandyzowane lub mieszanka keksowa
- 3 łyżki mąki, jeśli masa będzie za gęsta
- cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszać razem.
W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka z olejem.
Składniki połączyć.
Dodać wiórki i ewentualnie owoce i wymieszać całość.
W razie, gdy ciasto będzie za gęste, dodać mleko.
Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni, przez około godzinę.
Ja piekę zawsze najpierw 40 minut od dołu, a kolejne 20 (do suchości patyczka) w dołu i góry.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz