Strony

niedziela

Ślimaki z ciasta francuskiego z twarożkiem


Składniki:
- ciasto francuskie
- twaróg
- czekolada, miód, rodzynki - do wyboru
- jajko
- cukier waniliowy


Sposób przyrządzenia:
W miseczce rozrabiamy twaróg na gładką masę. Można dodać odrobinę jogurtu, mleka czy zalewy z serka wiejskiego, aby masa nadawała się do rozsmarowania.
Do masy można dodać jakieś słodkie dodatki. Dodałam miód, rodzynki i odrobinę cukru waniliowego.
Całość rozsmarowujemy na cieście francuskim.
Można, dla urozmaicenia, posypać wierzch pasty odrobiną utartej gorzkiej czekolady.
Następnie ciasto zwijamy w rulonik i kroimy grubsze kawałki.
Ułożone na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można posypać każdy odrobiną cukru waniliowego. ja posypałam utartą czekoladą.
Gotowe ślimaczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok.25 min (do przyrumienienia). Najlepiej piec od góry, ponieważ ciasteczka bardzo łatwo się przypiekają od spodu.

SMACZNEGO :)














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz