Strony

niedziela

Udka w pieczarkach


Składniki:
- dwa udka kurczaka
- kilka pieczarek
- czosnek
- oliwa
- masło
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie


Sposób przyrządzenia:
Udka myjemy, posypujemy przyprawami i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Czosnek obieramy i przeciskamy, a następnie rumienimy na patelni, na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki i podsmażamy.
Do tego wrzucamy udka i przez chwilę podsmażamy z obu stron.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch każdego udka kładziemy plasterek masełka, aby skórka ładnie się przyrumieniła.

Całość pieczemy ok. 1/1,5 h w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz