Strony

czwartek

Boeuf Stroganow

Składniki:
- cebula
- kilka pieczarek
- ok 0,5 kg polędwicy wołowej
- pół kostki bulionu
- kilka łyżek przecieru pomidorowego (może być gotowy z ziołami)
- przyprawy: słodka i ostra papryka, pieprz, zioła prowansalskie
- kilka łyżek gęstej śmietany
- ewentualnie mąką do zagęszczenia
- oliwa

Sposób przyrządzenia:

  Cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na oliwie z łyżką masła. Dodać pokrojone w piórka pieczarki i całość podsmażyć.
  Mięso umyte, osuszone, oczyszczone z tłuszczu i pokrojone w cienkie paseczki obsmażyć na odrobinie oliwy. Posolone przełożyć do rondla / garnka z cebulą i pieczarkami.
  W garnuszku rozpuścić kostkę z bulionem i dodać to do garnka.
  Dodać przecier pomidorowy, przyprawy i całość dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
  Doprawić jeszcze wedle uznania.
  Jeżeli sos będzie za rzadki, w garnuszku rozrobić śmietanę i mąkę w gorącym wywarze i dodać przez sitko do dania.

  SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz