Moja pierwsza zupa krem z dyni.
Nie chwaląc się, coś pysznego :)
Składniki:
- 1 kg dyni
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- laska wanilii
- sól, pieprz
- 1/2 kostki rosołowej lub własnoręcznie zrobiony wywar
Sposób przyrządzenia:
Dynię umyć, usunąć pestki, pokroić na mniejszy kawałki i razem z cebulą i czosnkiem, wyłożyć na blachę, polać odrobinę oliwą i piec około 20 minut w temp. 200 stopni C.
Włożyłam też pestki z dyni - będą idealnym dodatkiem do zupki.
Następnie warzywa wyjąć, przestudzić.
Cebulę drobniutko posiekać i poddusić w garnku na odrobinie oliwy z przeciśniętym czosnkiem. Do całości włożyć pokrojoną i obraną dynię.
Dodać rozpuszczoną kostkę rosołową (lub przygotowany wywar), aby delikatnie zakryć dynię. Nie za dużo, aby uzyskać krem.
Całość gotować około 15 minut - do miękkości dyni.
Następnie całość zmiksować blenderem na jednolity krem.
Dodać śmietanę i przyprawy do smaku. Wymieszać.
Krem świetnie smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz