Strony

piątek

Zupa krem z dyni

Moja pierwsza zupa krem z dyni.
Nie chwaląc się, coś pysznego :)

Składniki:
- 1 kg dyni
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- laska wanilii
- sól, pieprz
- 1/2 kostki rosołowej lub własnoręcznie zrobiony wywar

Sposób przyrządzenia:

  Dynię umyć, usunąć pestki, pokroić na mniejszy kawałki i razem z cebulą i czosnkiem, wyłożyć na blachę, polać odrobinę oliwą i piec około 20 minut w temp. 200 stopni C.
  Włożyłam też pestki z dyni - będą idealnym dodatkiem do zupki.
  Następnie warzywa wyjąć, przestudzić.
  Cebulę drobniutko posiekać i poddusić w garnku na odrobinie oliwy z przeciśniętym czosnkiem. Do całości włożyć pokrojoną i obraną dynię.
  Dodać rozpuszczoną kostkę rosołową (lub przygotowany wywar), aby delikatnie zakryć dynię. Nie za dużo, aby uzyskać krem.
  Całość gotować około 15 minut - do miękkości dyni.
  Następnie całość zmiksować blenderem na jednolity krem.
  Dodać śmietanę i przyprawy do smaku. Wymieszać.

  Krem świetnie smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

  SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz