Składniki:
- kilka polędwiczek wieprzowych
- sól, pieprz, papryka słodka, tymianek
- szpinak (u mnie kilka kostek mrożonego)
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- oliwa plus masło klarowane
- jedna mozzarella
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczki myjemy, suszymy i oczyszczamy z błonek. Rozbijamy delikatnie pod folią aby nie zniszczyć mięsa.
Przygotowujemy marynatę z soli, pieprzu, papryki, tymianku i oliwy. Mieszamy i wrzucamy w nią polędwiczki, dokładnie obtaczając mięso. Odkładamy do lodówki.
Przygotowujemy szpinak: w rondelku podgrzewamy masło i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak, odrobinę solimy i dusimy do odparowania wody.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem klarowanym i podsmażamy polędwiczki z obu stron.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy, wykładamy podsmażone polędwiczki, na każdą kładziemy szpinak oraz plaster sera mozzarella.
Przykrywamy folią i wstawiamy do piecyka.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, po 20 minutach zdejmując folię.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz