Składniki:
Spód tarty:
- 200 g mąki (ja użyłam żytniej)
- 40g kakao
- 40g cukru
- 100g masła
- 1 jajko
- woda do wyrobienia ciasta
Wypełnienie:
- gruszki
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g śmietany (użyłam 30%)
- goździki, kardamon, cynamon - zmielone
- 2 jajka
- kakao do posypania
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, rozwałkować kulkę i wyłożyć ciastem naczynie.
Widelcem porobić dziurki, aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.
Wstawić do lodówki.
Gruszki umyć, obrać i pokroić w plastry. Wyłożyć nimi tartę i z powrotem wstawić do lodówki.
Krem:
Czekoladę rozpuścić w rondelku, dodać śmietanę i przyprawy, wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Dodać jajka i całość dokładnie zmiksować.
Kremem zalać ciasto z gruszkami.
Piec w temperaturze 180 stopni do czasu, aż góra zacznie delikatnie pękać (ok. 40 minut).
Po wyjęciu, jeszcze ciepłą tartę, posypać kakaem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz