Strony

sobota

Pieczone młode ziemniaki

Składniki:

- kilka młodych ziemniaków
- plastry cytryny
- tymianek
- sól, pieprz
- oliwa
- papier do pieczenia

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obrać, umyć i przekroić na połówki.
Na przygotowany na blaszce do pieczenia papier wylać odrobinę oliwy, aby ziemniaki się nie przypiekły.
Na każdy kawałek papieru wyłożyć kilka połówek ziemniaków, posypać ziołami, a na wierzch położyć plastry cytryny.
Zawinąć papier, tworząc torebeczkę.

Piec około godziny w 200 stopniach, do miękkości ziemniaków.
Sprawdzać miękkość widelcem.

Pod koniec pieczenia można odsłonić ziemniaki, aby się przyrumieniły.

Jeśli chcemy, aby ziemniaki piekły się krócej, możemy je przed pieczeniem chwilę podgotować.

  SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz