Kotlety:
- kilka plastrów schabu
- sól, pieprz
- panierka: mąka, jajko, bułka tarta
- oliwa
Sos:
- kilka pieczarek
- marchew
- świeża bazylia
- dwie łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka mąki
- przyprawy do smaku: pieprz, papryka słodka i ostra
- dwie łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć i osuszyć.
Rozbić na płaskie kawałki (najlepiej robić to w torebce).
Mięso przyprawić odrobiną soli i pieprzu, obtaczać kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju, po 6 minut z obu stron.
Sos:
Marchew obrać, umyć i pokroić w talarki. Podgotować 10 minut.
Pieczarki obrać i pokroić w półksiężyce. Obsmażyć w rondelku na masełku.
Do pieczarek dodać podgotowaną i odcedzoną marchew i razem dusić kilka minut.
W oddzielnym garnuszku dokładnie rozmieszać mąkę z jogurtem, dodać trochę gorącego wywaru i przez sitko (aby uniknąć grudek) dodać do warzyw.
Doprawić przyprawami wedle uznania.
Sos powinien być gęsty, aby ładnie leżał na mięsku.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz