Składniki:
Placki: - ziemniaki, cebula
- mąka pszenna
- jajko
- sól, pieprz
Sos: - 1/2 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
- 1 duża cebula
- koncentrat pomidorowy
- mąka, sól, pieprz, papryka słodka, ostra
- śmietana
Sposób przyrządzenia:
Placki: Obrane ziemniaki i cebulę ucieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy jajko, mąkę, szczyptę soli, pieprz i mieszamy. Ciasto ma być gęste ale lejące (w razie zbyt rzadkiego, dodajemy mąki). Wlewamy warstwami na patelnię i smażymy do zarumienienia.
Sos: Mięso pokroić i obtoczyć w mące. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju, z dwiema łyżkami koncentratu pom., solą, pieprzem i papryką. Do tego dodać mięso. Co jakiś czas podlewać wodą, aby składniki były zakryte i mogły się dusić, aż do uzyskania miękkości. Pod koniec dodajemy resztę koncentratu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Sos zagęszczamy mąką i śmietaną (aby w sosie nie powstały grudki, mąkę i śmietanę mieszamy z odrobiną gorącego sosu z patelni, a następnie przez sitko przecieramy do całości - grudki zostaną na sitku).
Na każdy placek kładziemy mięso z sosem, zakrywamy drugim plackiem i wierzch polewamy sosem.
Można udekorować łyżką śmietany.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz