Strony

sobota

Pieczony schab nadziewany, z sosem miodowym


Kawałek mięsa (schab środkowy), po umyciu i osuszeniu, nadziewamy w środku owocem (śliwka, morela, powidło śliwkowe ... wedle upodobania).
Z wierchu nacieramy solą i pieprzem.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy ok.50 min, w temperaturze 170C.
Na 10 minut przed końcem pieczenia, mięso podlewamy połową szklanki wody.

Po upieczeniu, kiedy mięso będzie jeszcze w ciepłym piecyku, przygotowujemy sos.
W tym celu, zlewamy powstały podczas pieczenia wywar i na małym ogniu zagęszczamy mąką ziemniaczaną, doprawiamy przyprawami (gł. solą i pieprzem) oraz, jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy wody.

Schab podajemy pokrojony w kawałki, polany sosem.

Dodatki, do wyboru.

SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz