Przepyszny, delikatny, puszysty
Składniki:
- 2 wiaderka serka twarogowego (po 1 kg) - troszeczkę zawsze zostawiam w wiaderku, dla domowego łasucha :)
- ok 400 gram masła roślinnego
- 8 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- olejek lub cukier waniliowy
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie: płatki migdałów, owoce kandyzowane (np. skórka pomarańczowa)
- opcjonalnie: płatki migdałów, owoce kandyzowane (np. skórka pomarańczowa)
Sposób przyrządzenia:
Z masy wychodzą dwie brytfanki, więc należy przygotować sporą miskę do mieszania składników.
Z masy wychodzą dwie brytfanki, więc należy przygotować sporą miskę do mieszania składników.
Masło rozpuścić w rondelku i pozostawić do ostygnięcia.
Jajka i serki wyjąć wcześniej, aby uzyskały jednakową, pokojową temperaturę.
Następnie wszystkie składniki (poza mąką) wymieszać mikserem.
Jajka i serki wyjąć wcześniej, aby uzyskały jednakową, pokojową temperaturę.
Następnie wszystkie składniki (poza mąką) wymieszać mikserem.
Dodać 6 łyżek mąki ziemniaczanej, wymieszać mikserem do jednolitej masy, wyłożyć do blachy wysmarowanej leciutko tłuszczem i wyłożonej pergaminem.
Piec około 1h 15 min, najpierw w 160 stopniach.
Pod koniec sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe i pilnować, aby się z wierzchu nie przypaliło, a jedynie zarumieniło.
Pod koniec sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe i pilnować, aby się z wierzchu nie przypaliło, a jedynie zarumieniło.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz