poniedziałek
Kurczak na butelce (z piwem)
Składniki:
- cały kurczak
- butelka jasnego piwa
- ziemniaki, zioła prowansalskie
- czosnek, oliwa
- przyprawy (pieprz, sól, przyprawa do kurczaka, papryka słodka)
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki.
Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć od zewnątrz i wewnątrz przyprawami z oliwą i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Butelkę z piwem odmoczyć, aby zdjąć etykietkę.
Kurczaka nabijamy na butelkę, nacinając szyję aby butelka wystawała. Z szyjki będzie parowało piwo.
Ziemniaki układamy na dole wokół kurczaka, posypujemy ziołami prowansalskimi i polewamy delikatnie oliwą.
Pieczemy ponad godzinę, w temperaturze 180 C aż do przyrumienienia.
Pozostaje tylko warzywny dodatek - wedle upodobań :)
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz