Strony

sobota

Murzynek

Słodkie Niebo w gębie

Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- łyżka proszku do pieczenia
- aromat lub przyprawa do piernika, jeśli ktoś woli bardziej piernikowaty

Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać mleko, a następnie dodać margarynę, cukier, kakao.
Podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, a następnie zagotować.
Odlać 1/3 szklanki na polewę i pozostawić do ostygnięcia.
Do wystudzonej mieszaniny, dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Jeśli ktoś woli smak bardziej piernikowaty, dodajemy przyprawę do piernika.
Dokładnie wymieszać.
Pod koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek (ciasto będzie puszyste).
Masę przełożyć do foremki i piec ok 50 minut w temp. ok 160C.
Po 15 minutach pieczenia, ciasto przecinamy wzdłuż nożem. Przed końcem pieczenia, sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
Po wyjęciu z piecyka, ciasto polewamy polewą i całość pozostawiamy do wystygnięcia.

SMACZNEGO :)


Wersja z kremem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz